Abscis Architecten -

C-Projects

Genormaliseerd wonen en gespecialiseerde opvang

Bij de voltooiing van het nieuwbouwproject in 2013 zal wzc Sint- Antonius in Sint-Pieters-Leeuw beschikken over 119 verblijfseenheden waaronder 69 plaatsen voor zwaar zorgbehoevende bejaarden, 5 woongelegenheden voor kort verblijf, een dagcentrum met 3 verblijfseenheden en 25 serviceflats. Het project combineert de grootschaligheid van een lokale verzorgingsinstelling met het woonkader van een residentiële gemeente nabij de grootstad en het glooiende parkachtig karakter van een groene gemeente met kasteelparken ten zuiden van Brussel. Deze elementen vormden de uitgangspunten van het ontwerp. Abscis Architecten haalde het project binnen na het winnen van de architectuurwedstrijd.

Het wzc is gelegen in de rustige dorpskern van Sint-Pieters-Leeuw, nabij het centrum en de kerk. De omgeving bestaat uit woonstraten, het OCMWgebouw en een schooltje. Door het klooster heeft het wzc een historische band met de gemeente.

BEPERKTE TERREINOPPERVLAKTE

De beperkte terreinoppervlakte, de stedenbouwkundige randvoorwaarden en een fasering van de werken waren mede bepalend voor het uitgewerkte concept. Bij het ontwikkelen van het wzc was het zinvol om het concept te toetsen aan alle niveaus van zorgbehoevendheid en alle graden van zelfstandigheid van de bewoner. De uitgewerkte rusthuiskamer of ‘zorgflat’ maar ook de indeling in leefgroepen garandeert zowel een ‘genormaliseerd wonen’ voor iedere individuele resident als een gespecialiseerde opvang binnen leefgroepen. Deze leefgroepen kunnen op hun beurt geclusterd worden. De bewoner mag niet het gevoel hebben in een ‘instelling’of ‘collectiviteit’ te verblijven.

EFFICIËNTE EXPLOITATIE

Beheer en management dienen wel te kunnengenieten van een architectuur die zowel een efficiënte exploitatie als ‘collectiviteit’ toelaat. Langs een centrale as, de ‘straat’ genoemd, zijn enerzijds de woonpaviljoenen gesitueerd en anderzijds de facilitaire en administratieve diensten gekoppeld. In het ontwerp zijn de leefgroepen relatief klein gehouden maar beheersmatig clusterbaar tot 30 of 60 residenten. Zo wordt de volledige logistiek geconcentreerd in één zone van het gebouw. De keuken is functioneel maar niet overgedimensioneerd met een perfecte HACCP-onderbouwde indeling. De logistieke gang langs de langwerpige keuken- en stockagezone schept soepele circulatie- en indelingsmogelijkheden en een goede controle op leveringen en logistieke bewegingen.

DRIE FASEN

De bouw van het nieuwe wzc verloopt in drie fasen en dit omdat het huidige rusthuis steeds operationeel moet blijven. In een eerste fase werden in de tuin van het bestaande rustoord 90 kamers – drie bouwblokken – gerealiseerd, waarna een eerste deel van de bestaande gebouwen gesloopt werd. In een tweede fase worden zowel de ondergrondse parking, de gemeenschappelijke delen en het dagverzorgingscentrum gebouwd, alsook de serviceflats. Deze worden op een kolommenstructuur over de gemeenschappelijke delen heen gebouwd. Na afbraak van het laatste deel van het bestaande gebouw, wordt tenslotte nog een volume met de resterende kamers gebouwd.

GROTE EN COMFORTABELE KAMERS

De nieuwe kamers zijn groter en comfortabeler dan voorheen. Elke kamer beschikt over een douche, internetverbinding, telefoon en koelkast. Dankzij een verschuifbare wand kan de verzorging nog vlotter verlopen. Per 16 personen is er één gemeenschappelijke leefruimte.

Bron: C-Projects, 2011

Naar project

 

Delen